Bij veel glazuren staat vermeld wat de ideale stooktemperatuur is van deze glazuren.
Normaliter is het aan te raden dit te volgen, echter je kunt natuurlijk altijd een testje doen wat de glazuur op een andere temperatuur zal doen.
Als je een steengoed (hoogbak) glazuur op een aardewerk glazuurstook (laagbak) stookt zul je merken dat deze erg ruw vaak mattig blijft. Dit komt doordat deze glazuur nog niet “gaar” is.
Ben je op zoek naar een mat en vaak ruwer uiterlijk voor op een object kun je dit zeker uitproberen, maar voor gebruiksgoed is dit echt niet geschikt!! De scherf is vaak nog poreus en het oppervlak van je werk is niet glad waardoor er voedselresten in je werk kunnen trekken..
Maar andersom geeft vaak hele mooie, verrassende en unieke resultaten!!
Mayco heeft al hun aardewerk kwastglazuren al voor ons getest op steengoedtemperatuur. Dit resultaat staat altijd al als omschrijving op hun glazuurpotten. Je vindt het terug bij het kopje special notes op het etiket (zie hieronder).
Echter geven ze hier alleen aan wat de kleursverandering is en niet dat sommige kleuren op hogere temperatuur gaan bewegen/lopen en van je werk af kunnen druipen tijdens het stoken.
Houdt hier rekening mee tijdens het opbrengen van je werk!!!
Fong Choo heeft een aantal jungle gems en crystalites van maycocolors getest op cone6 (1200/1220 graden) en dit met ons gedeeld. Super bedankt Fong Choo!!
Hier kun je goed zien wat deze aardewerk kant en klaar kwastglazuren van mayco doen op een hoge temperatuur.
Je hebt zo een mooi overzicht van wat je ongeveer kunt verwachten qua verandering van kleur en stabiliteit van de kwastglazuren op een hogere temperatuur.
Sommige kleuren blijven redelijk stabiel, terwijl andere echt helemaal van je werk aflopen.
Als je dit op je eigen werk zou zetten is het verstandig dit niet op heel je werk te zetten. Pak 1/3 van je werk aan de buitenkant en de binnenkant kun je wel helemaal glazuren aangezien dit niet van je werk af kan lopen tijdens het stoken.
Je ziet bij voorbeeldkleuren van Fong Choo da deze kleuren allemaal nog mooi glad zijn, echter zijn er ook aardewerk kwastglazuren die niet goed tegen hitte kunnen en zelfs gaan “koken”. Dit geeft vaak een krater effect. Test het dus altijd eerst uit voordat je het op je werk zet!!
Het is leuk om eens een keer out of the box te gaan met de temperatuu van de kleuren die je gebruikt, maar maak hier vooraf dus altijd een proefje van. Het ene glazuur leent er zich meer voor dan het andere.
Veel glazuurplezier!